Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 13 de de gener del 2015 | 16:55
Crònica · Tecnologia i país
Carles Toronjo i Manyé
Enginyer de Telecomunicacions @CarlesToronjo

2015: Tecnologia i País

En la darrera crònica publicada en aquest mitjà (2014: reflexions i conclusions tecnològiques), des d'una òptica tecnològica i d'innovació, vaig esbossar una sèrie de reflexions que, des del meu entendre, s'havien produït durant l'any 2014, que acabem de cloure.

En aquella crònica, ja vaig apuntar els reptes tecnològics, que, com a país, tenim per a aquest 2015. Havia parlat de:

• La importància del MWC
• El concepte "Smart City"
• La potenciació de l'emprenedoria i de la recerca al nostre país
• El creixement econòmic i l'impacte de la tecnologia

Dit això voldria, posar l'èmfasi en aquests reptes i detallar-ne alguns més. Altres aspectes rellevants, millor dit, reptes tecnològics per al país per a aquest nou any són:

• Les infraestructures tecnològiques són bàsiques si volem aportar tota la potencialitat de la tecnologia al dia a dia d'empreses i ciutadans. Per tant, potenciar i estendre, de la manera més ràpida possible, el 4G a la telefonia mòbil del país i continuar fibrejant el país per tal d'arribar arreu és quelcom fonamental, cabdal i necessari.

• El 2014 hem vist el naixement d'una nova operadora de telefonia a Catalunya. Parlem és una companyia que ofereix serveis de telecomunicacions, de telefonia i que en el seu ADN hi ha clarament identificat el seu compromís amb el país i la nostra llengua. Hem d'estar amatents a la seva evolució en el mercat català aquest 2015.
La tecnologia, els sistemes informàtics emprats, han de ser la columna vertebral de l'Agència Tributària Catalana"
• La tecnologia ha estat i ha de continuar essent aquest 2015 i els anys que han de venir una eina, un instrument cabdal per a aquesta societat, per a les seves empreses i per a la seva gent. Un dels exemples que vull esmentar és el "whatsapp". Una aplicació, una eina tecnològica que ens està canviant els nostres hàbits de comunicació. Un instrument que, des d'una perspectiva positiva i constructiva, ens està ajudant a interactuar, a posar-nos en contacte els uns amb els altres, d'una altra manera. I que, de ben segur, aquest 2015 tindrem noves sorpreses en aquest aspecte de les "apps".

• La seguretat informàtica. Des de l'episodi del 9N, tots som molt més conscients de la rellevància i importància de la seguretat en el món d'internet i la tecnologia. Però, a banda de finalitats polítiques, els atacs que es produeixen a la xarxa tenen altres objectius: robatori d'informació, dades confidencials, bancàries… Ho sabem, doncs toca protegir-nos-en. I, en aquesta tessitura, la consciència però també les solucions de seguretat proporcionades per les empreses del país que s'hi dediquen (recolzades per productes i serveis de les grans multinacionals) són cabdals. A més més de ser un estímul per al creixement i potenciació de la indústria tecnològica.

• El desenvolupament de la Hisenda pròpia. Un ens que permeti la gestió dels nostres impostos, d'una manera eficient, organitzada i eficaç. Hem de crear-la i esdevenir un model. En aquest gran projecte, la tecnologia, els sistemes informàtics emprats han de ser el pal de paller, la columna vertebral de l'Agència Tributària Catalana.

En la meva modesta opinió, aquests són els principals reptes de l'any que acabem de començar. Cal tenir-los ben presents i treballar en aquesta direcció. Com a país, hem d'estar a l'alçada.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Crònica · Tecnologia i país
Cisco Live, La Nit i el MWC
Crònica · Tecnologia i país
L'iSilence
Crònica · Tecnologia i país
A tocar dels 500.000
Crònica · Tecnologia i país
Robòtica catalana a Qatar
Crònica · Tecnologia i país
Una reflexió al voltant de la R+D
Crònica · Tecnologia i país
La revolució de les "apps"
Crònica · Tecnologia i país
10 anys de sobirania plena a Internet
Crònica ·
27-S: Compte als ciberatacs
Crònica · Tecnologia i país
Vot exterior: Per què no usem tecnologia?
Crònica · Tecnologia i país
BCN: capital del mòbil fins al 2023
Indica publicitat