Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 21 de d'abril del 2015 | 17:22
Crònica · Tecnologia i país
Carles Toronjo i Manyé
Enginyer de Telecomunicacions @CarlesToronjo

El .cat: una dècada exitosa

El domini que representa la comunitat cultural i lingüística catalana a la xarxa d'internet ha assolit aquest mes d'abril del 2015 una nova fita històrica: superar els 88.000 dominis actius i apropar-se als 90.000.

Un èxit, sense precedents, que s'emmarca en el desè aniversari d'ençà que el domini fou aprovat per l'ICANN, l'any 2005.

L'any passat, el .cat ja el va cloure amb una dada molt significativa: fou el domini d'internet que més va créixer a l'Estat espanyol. Va fer un increment d'un 17%, mentre que, per exemple, el .es només ho va fer un 3%, el .com va decréixer un 9%, el .net va baixar un 11% i el .org va patir una baixada d'un 9%.

A la figura adjunta (font: Fundació Punt CAT), es veu l'evolució de les altes que ha anat experimentant el domini ".cat", durant el decurs d'aquesta dècada. Una imatge que constata l'existència i la vitalitat d'un país a la xarxa d'internet.
El .cat també és referent pels serveis pioners que proporciona, com és el cas de la protecció de les dades personals"
A banda de tot el que significa i representa, el .cat també és referent pels serveis pioners que proporciona, com és el cas de la protecció de les dades personals dels seus titulars.

El punt CAT és una història d'èxit. La seva creació ens ha permès ésser visibles, tenir identitat pròpia, ésser independents a la xarxa, estar al mateix nivell que la resta --dominis estatals, genèrics...-- i, a més a més, en un àmbit de referència, cabdal, fonamental, en el segle XXI, com ho és la xarxa d'internet.

Els més de 80.000 dominis ".cat" registrats són una dada espectacular, per tot el que significa, per tot allò que ha suposat per a la nostra comunitat, per a Catalunya, a la xarxa d'internet. En aquesta tessitura, cal continuar reivindicant i treballant per enfortir el punt CAT, que, indiscutiblement, és molt més que un domini per al nostre país.

Precisament, en moments com l'actual, és molt necessari que no només la Fundació PuntCAT, com a organisme que gestiona el domini i que, per descomptat, està duent a terme una tasca extraordinària, sinó que també la resta d'institucions i poders públics del país que hi tinguin a veure, així com la societat, s'esforcin i executin mesures i iniciatives per enfortir-lo, promocionar-lo i projectar-lo. Que facin tot el que calgui per tal que, aquesta història d'èxit que és el punt CAT, continuï i, si pot ésser, vagi a més.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Recull de premsa · Política catalana
Sellarès:"Què la prudència no ens faci esperar quaranta anys més"
Notícia · Societat civil
Coincidència i complicitat amb la Muriel
Crònica · Tecnologia i país
L'iSilence
Crònica · Tecnologia i país
A tocar dels 500.000
Crònica · Tecnologia i país
Robòtica catalana a Qatar
Recull de premsa ·
Llisterri: "Si parla català"
Notícia · Comunicació
Mèdia.cat crea un mapa de la censura mediàtica als Països Catalans
Crònica · Tecnologia i país
Una reflexió al voltant de la R+D
Crònica · Tecnologia i país
La revolució de les "apps"
Crònica ·
27-S: Compte als ciberatacs
Indica publicitat