Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 17 de de juliol del 2012 | 16:45
Crònica · Tecnologia i país
Carles Toronjo i Manyé
Enginyer de Telecomunicacions @CarlesToronjo

El català s'incorpora al WhatsApp

Si fa uns dies va ésser Twitter, la setmana passada rebíem la notícia de què el WhatsApp, l'aplicació per a l'enviament i la recepció de missatges curts de text per Internet, que està revolucionant la nostra quotidianitat, també tindrà opció en català.

Si per a la xarxa social de les piulades, una de les de referència a dia d'avui, s'han necessitat més de tres anys d'intensa feina per tal de fer realitat l'opció de llengua catalana, per al WhatsApp la feina no ha estat aparentment tan àrdua i dura. No obstant, com sempre ens passa als catalans, hem hagut de tornar a posar tota la carn a la graella per poder fer possible que l'aplicació que s'està convertint en l'autèntic relleu dels SMS tingui present la llengua catalana.

Que Twitter, que el WhatsApp i, en definitiva, que qualsevol de les aplicacions tecnològiques que surten i que agafen més volada en l'actualitat estiguin disponibles en català és fonamental per al futur i, per què no dir-ho, per al present de la llengua pròpia d'aquest país. Ho he dit moltes vegades, però crec fermament que cal fer-hi molt d'èmfasi: que en el camp d'internet i les noves tecnologies, indubtablement associades al progrés, la modernitat i el futur, és necessari, imprescindible, indispensable que la nostra llengua hi sigui present amb tota la normalitat, força i braó si volem que aquesta tingui futur i no se la lligui amb quelcom anacrònic i obsolet. Per tant, cal insistir-hi fins assolir-ho.
En el camp d'internet i les noves tecnologies és necessari, imprescindible, que la nostra llengua hi sigui present"
Estem fent camí: Twitter, WhatsApp, GMail, Viquipèdia en català, el domini puntCAT, el nombre de blogs i pàgines web en català que no para de créixer… Tot i que és evident que ens queden moltes coses per fer amb la finalitat d'assolir la plena normalitat de la llengua a Internet i no cal dir que a la resta d'àmbits. Uns àmbits des dels que estem rebent poques notícies esperançadores, com ja dèiem en la crònica de la setmana passada. És més el que ve és un allau de notícies pèssimes per a una llengua mil·lenària com és la catalana.

Internet, les noves tecnologies són el futur, o dit d'una manera millor, el present. Un present que guanya en rellevància i importància per determinar el futur. Agafem com a exemple l'estat del català a la xarxa per reivindicar-lo i ajudar a fer possible que aquest estat sigui extrapolable a altres àmbits per a la nostra llengua. Paga la pena!

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Crònica · Tecnologia i país
Cisco Live, La Nit i el MWC
Crònica · Tecnologia i país
L'iSilence
Crònica · Tecnologia i país
A tocar dels 500.000
Crònica · Tecnologia i país
Robòtica catalana a Qatar
Crònica · Tecnologia i país
Una reflexió al voltant de la R+D
Crònica · Tecnologia i país
La revolució de les "apps"
Crònica · Tecnologia i país
10 anys de sobirania plena a Internet
Crònica ·
27-S: Compte als ciberatacs
Crònica · Tecnologia i país
Vot exterior: Per què no usem tecnologia?
Crònica · Tecnologia i país
BCN: capital del mòbil fins al 2023
Indica publicitat