Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 10 de de novembre del 2009 | 17:46
La fotografia · Societat civil

El bisbe Carrera, un referent de construcció nacional

Barcelona · Ahir es va celebrar l'homenatge de la societat civil al bisbe Joan Carrera, un any després de la seva mort. L'acte, fet a la Basílica de Santa Maria del Mar, va aplegar una amplíssima representació de les principals institucions polítiques, culturals, socials, sindicals i eclesials catalanes. En una escenografia cuidada fins al darrer detall, l'acte massiu d'homenatge va palesar una voluntat aglutinadora, de construcció nacional que va més enllà del marc estrictament eclesial. Feia anys, molts anys, tal com van subratllar insignes personalitats de tots els colors que hi van assistir, que no es feia un acte d'aquest tipus, en què les diferents sensibilitats eclesials, polítiques i socials s'unien per retre un merescut homenatge a una personalitat clau de l'Església catalana del segle XX i, al mateix temps, per mirar vers el futur amb esperança. El bisbe Carrera, una vegada més, ha esdevingut un referent indefugible de l'Església catalana, en clau positiva i també en clau negativa.

Les intervencions dels oradors de l'acte, conduït amb gran finor i mestratge per Joan Pera, van subratllar el compromís i l'amor de Joan Carrera per l'Església, els mitjans de comunicació, la defensa de la justícia social i el país. El mateix bisbe Carrera es va convertir en l'introductor de cada bloc, amb les seves pròpies paraules. Així, per exemple, la defensa que va fer de la catalanitat de l'Església i dels més febles eren, per a Carrera, les dues cares d'una mateixa moneda: l'opció pels pobres i desvalguts. No es va mossegar la llengua l'exdirectora de Ràdio Estel, Teresa Pou, quan va recordar les incomprensions i crítiques que va rebre Carrera quan es va atrevir a defensar que l'Església espanyola havia de demanar perdó pel seu paper durant la dictadura. Carrera tenia credibilitat i era un home estimat perquè tothom reconeixia el seu compromís evangèlic, la seva senzillesa i la seva coherència. Totes aquestes virtuts i qualitats van ser recordades, des dels matisos diferents i enriquidors que es complementaven perfectament, per Josep Maria Esquirol, Antonio Montero- encara que no va poder assistir però va preparar personalment la seva intervenció-, Antonio Balmón, Jordi Pujol, Enric Puig, Josep Lluís Carod-Rovira i Lluís Martínez Sistach.

Però si l'acte de Carrera va suscitar adhesions i unanimitats de la societat civil i de la gran majoria dels sectors eclesials presents en l'acte -des de l'Opus Dei fins a Cristians pel Socialisme-, també és veritat que va deixar en evidència una part important de la jerarquia. L'absència dels bisbes de Girona, Tortosa, Lleida, Sant Feliu de Llobregat, Vic i Terrassa van ser clamoroses i diuen ben poc de la qualitat humana i cristiana dels qui eren "germans en l'episcopat" del bisbe Joan Carrera. I sobretot la del cardenal Ricard Maria Carles, arquebisbe jubilat, ja que Carrera era el "seu" auxiliar i va intervenir decisivament en el seu nomenament. Mai nomenen un auxiliar d'un bisbe sense el seu vistiplau. Per molt que vulguin dissimular els sectors integristes d'extrema dreta eclesials se'ls va veure el llautó als seus referents i "esperances blanques". Des de fa un temps, després de la seva mort i només per desgastar l'actual arquebisbe de Barcelona, insisteixen a defensar i mitificar el bisbe Carrera. Però l'actitud del bisbe Carrera, un home obert, integrador, fidel al Vaticà II i a Catalunya, conciliador i compromès va quedar prou reflectida ahir a la nit mitjançant els seus propis pensaments i glossada per totes les intervencions. "La fe es proposa, no s'imposa" va dir ell mateix. Una actitud radicalment allunyada dels afanys integristes. Ahir a la nit, en definitiva, gràcies a un acte equilibrat, amè i molt mesurat, es va poder gaudir novament i  en directe del tarannà i del Gust de la fe del bisbe Carrera, que és el títol d'un dels seus llibres.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat