Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 18 de de novembre del 2011 | 17:24
Notícia · Eleccions

8TV suspèn el debat electoral després d'hores d'esperpent

Els estudis del canal del Grup Godó viuen una jornada esperpèntica que acaba fulminant l'aspiració de 8TV d'emetre el debat de final de campanya. La Junta Electoral Central ha donat la raó al PSC en la seva demanda i, tot i presentar al·legacions, 8TV ha cancel·lat el programa en no acceptar que Daniel Fernández hi participés en substitució de Carme Chacón.

Cuní, afirmant que se suspèn el debat
Foto: CiUDuran 2011

No hi haurà debat de final de campanya. Almenys, no a 8TV, perquè a TV3 ja es va celebrar la setmana passada. El canal del grup Godó ha cancel·lat el programa després que la Junta Electoral Central hagi donat la raó al PSC en la seva demanda perquè Daniel Fernández, número 2 de la formació en les llistes, pogués participar en el debat. Carme Chacón havia al·legat problemes d'agenda per no assistir-hi, després d'una setmana en què els partits d'esquerra havien valorat la possibilitat de boicotejar-lo per les condicions amb què s'havia plantejat el programa. Els socialistes volien enviar-hi Fernández, però 8TV s'hi ha negat i ha afirmat que deixarien el faristol reservat per Chacón vuit durant el programa.

Poc abans que es comencés a gravar, però, Fernández s'ha presentat als estudis acompanyat de Miquel Iceta i la resolució de la Junta sota el braç, que obligava a 8TV ha acceptar "la representació que proposi qualsevol de les formacions polítiques que intervinguin al debat". La direcció del canal ha conduit Fernández i Iceta a una sala mentre la resta de candidats esperaven, ja maquillats, a començar el debat. Finalment, 8TV ha presentat al·legacions a la resolució de la Junta, però la manca de temps -el debat era gravat i els candidats tenien l'agenda plena amb el final de campanya- ha forçat la suspensió del debat. Cuní ha considerat que la decisió de la JEC suposa un "atemptat" a la llibertat d'informació.

Així ha finalitzat el vodevil del debat del Canal del Grup Godó, que ha mostrat la seva incapacitat per organitzar i emetre un debat d'aquestes característiques en el seu intent de fer oblidar el que es va emetre la setmana passada a TV3. De fet, les reticències de PSC, ERC i ICV a participar al debat, no venien només per les condicions del programa, si no pel fet que no fos la televisió pública catalana la que s'encarregués del debat final.

L'inici de la jornada

El PSC havia interposat una demanda davant la Junta Electoral Provincial contra 8TV perquè acceptés la presència del número 2 de la formació, Daniel Fernández, en el debat d'aquest divendres a 8TV, o que se suspengués si no podia comptar "amb la formació política que va obtenir el 46,77% dels vots". La formació socialista considerava que constituïa un greu perjudici la "publicitat enganyosa" que assegura la presència d'una candidata que mai no ha confirmat la seva participació per incompatibilitats d'agenda. 8TV va convidar la candidata Carme Chacón el passat 30 de setembre.

La demanda es fonamentava en la impossibilitat de la candidata Carme Chacón en assistir al debat. Segons el PSC, la candidata ja havia adquirit altres compromisos relatius a la campanya electoral "amb els mitjans públics de Catalunya" i es trobava en "un cas d'indefensió, de manca de respecte al pluralisme polític i als principis d'igualtat, proporcionalitat i neutralitat informativa que estableix l'article 66 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General".

Cuní a RAC 1

Abans que el PSC presentés la demanda davant la Junta Provincial, el periodista Josep Cuní declarava a la cadena del Grup Godó RAC 1 que la candidat del PSC, Carme Chacón, faria "un lleig" a l'electorat si no participa al debat.

Cuní assegurava que en cas que Chacón finalment no hi sigui, no hi hauria substitut. "No em plantejo que el PSC no enviï Chacón", ha dit.

La resolució
La resolució de la JEC obligava a 8TV a acceptar "la representació que proposi qualsevol de les formacions polítiques que intervinguin al debat", "amb la finalitat de garantir els principis de pluralisme i igualtat, proporcionalitat i neutralitat informativa, que han de ser respectats per totes les televisions de titularitat privada".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat