Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 15 de de juliol del 2010 | 15:47
Notícia · Internacional

La retallada de l'Estatut arriba al Parlament britànic

Barcelona · Foto: ACN · Un diputat del parlament del Regne Unit ha presentat a la Cambra dels Comuns de Westminster una moció de suport a Catalunya en la defensa dels drets nacionals i de l'Estatut aprovat en referèndum el 2006. La moció assegura que "Catalunya és una nació", i expressa la "preocupació" dels diputats perquè "la voluntat democràtica de Catalunya" ha estat "sobrepassada" per un tribunal de Madrid.

La moció redactada pels diputat gal·lès Hywel Williams critica el Tribunal Constitucional, demana que l'Estatut de Catalunya es desenvolupi "en la manera com es va votar a les urnes", i mostra el temor dels diputats a què "futurs desenvolupaments constitucionals a Catalunya que tinguin el suport del govern i dels catalans puguin ser revisats judicialment per organismes que no són neutrals o independents".

Hywel Williams ha assegurat que si els problemes entre Catalunya i Espanya "persisteixen en el futur" demanarà organitzar un debat a la Cambra dels Comuns amb la participació del ministeri d'Afers Exteriors britànic. "El líder del meu partit, els meus col·legues i jo mateix estarem sempre preparats per deixar clara la nostra opinió i pressionar el govern del Regne Unit a adoptar una posició", ha dit Williams.

Williams creu que el govern britànic es posicionaria "probablement" amb el govern espanyol a Madrid perquè té una "tradició llarga i poc gloriosa" de posar-se d'acord amb les "grans nacions" i els "centralistes" i respectar "poc" el dret de les petites nacions com Catalunya, Gal·les o Escòcia. Amb tot, Williams ha admès que en política interna, el govern britànic ni cap institució de Londres han qüestionat mai la idea de Gal·les com a nació.

El poder de les consultes
A més d'haver-se convertit en la iniciativa popular més important de les darreres dècades del país, el fenomen de les consultes, que encara continua, ha servit per teixir complicitats polítiques amb moltes altres nacions sense estat de la Unió Europea. A cada onada de consultes, desenes de diputats i europarlamentaris flamencs, escocesos, sards, irlandesos o gal·lesos, entre molts d'altres, han estat al Principat com a observadors internacionals per assegurar-ne la legalitat. La internacionalització del conflicte polític existent a Catalunya ha estat impressionant -també gràcies a altres iniciatives com les marxes a Brussel·les o Ginebra, o el Col·lectiu Emma- i serà bàsica, de ben segur, el dia que el país faci el pas endavant cap a la independència.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat