Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 3 de de març del 2009 | 17:42
Notícia · Política

Montilla adverteix al TC del perill de qüestionar el model lingüístic català

Barcelona · ACN · El President de la Generalitat, José Montilla, ha declarat aquest dilluns, en l'acte dels 25 anys de política lingüística celebrat a l'IEC, que una desqualificació del TC del model lingüístic català, en aspectes com la immersió en l'educació, suposaria també una "desqualificació del model de convivència que la societat catalana s'ha donat a si mateixa, de manera pràcticament unànime". Montilla ha recordat que les institucions han de preservar la convivència, fet pel qual és necessari evitar "jocs perillosos" amb actuacions que puguin generar una "fractura social".


Davant els constants i eterns atacs provinents dels mitjans i partits espanyolistes atiant el conflicte de la llengua al Principat, una polèmica que aquí genera poc debat, Montilla va aprofitar la conferència de la IEC per recordar al TC que "amb la convivència civil i la llengua no s'hi pot jugar", a més d'advertir que la llengua "no pot ser objecte d'una confrontació política de baix nivell", en referència als que han presentat recursos al text, com ara el Partit Popular i el Defensor del Pueblo.

Per fer front a la situació actual, en què cada vegada són més les veus que alerten d'un empobriment del català, en part afavorit per l'arribada d'immigració, Montilla ha resumit el pla de la Generalitat en dues línies estratègiques, el foment de l'ús social del català i la conversió de la política lingüística en una política pública amb caràcter transversal.

El Consorci per a la Normalització Lingüística, creat el 1988 per desenvolupar l'esperit de la Llei del 1983, continua sent la principal eina de difusió del català de la Generalitat, i aquest any organitza cursos per a més de 110.000 persones. El president també ha posat com a exemple de les iniciatives públiques la campanya 'Encomana el català', que es pot veure actualment a la televisió. Pel seu interès, poden accedir al document complet a la secció documents de Tribuna

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat