Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 30 de de juliol del 2010 | 10:35
Opinió · Internacional

Un precedent jurídic transcendental

Barcelona · El dictamen del Tribunal Internacional de Justícia sobre el cas de Kosovo constitueix, sens dubte, el precedent jurídic més clar a favor del dret a l'autodeterminació. L'opinió de la Cort de l'Haia sosté, d'una banda, que el principi d'integritat territorial només és vàlid per a les relaciones entre els estats i, per tant, que no es pot aplicar en processos democràtics independentistes sorgits a l'interior d'un estat. De l'altra, el Tribunal és contundent en afirmar que la declaració unilateral d'independència no vulnera cap precepte del dret internacional. s a dir, que proclamar la independència sense l'acord previ de l'estat és legal. El cop del TIJ és duríssim per a tots aquells que han intentat sacralitzar l'estat i posar-lo per damunt de la democràcia, és a dir, de la voluntat dels ciutadans. I per tant, també és un revés als que han cregut que l'estat podia ser una eina per sotmetre les minories; en definitiva, que no calia preocupar-se per l'adhesió d'una part de la població a les institucions de l'Estat.

Alternativament, des d'una perspectiva històrica, el reconeixement del dret a l'autodeterminació significa un pas més en la conquesta ciutadana dels àmbits de decisió, que va començar amb el reconeixement de la llibertat política, fins al sufragi universal, passant pel dret de vot de les dones. Les fronteres, com a mínim jurídicament, han deixat de ser un patrimoni de les aliances reials o de l'ús de la força.

Davant d'aquesta situació, determinats sectors han remarcat la diferència entre Kosovo i Catalunya. Sens dubte, les disparitat són enormes. Tanmateix, per més que el TIJ estigués dirimint només el cas de Kosovo, és indiscutible que les lleis i la jurisprudència tenen un caràcter universal. En aquest sentit, cal recordar que el paràgraf 84 del dictamen sosté que la llei general internacional no conté cap prohibició aplicable en contra de les declaracions d'independència'. El mateix tribunal, doncs, defensa principis generals explícitament -com és normal, d'altra banda, per a un tribunal.

Em sembla evident que el dictamen aplana el camí cap a la llibertat de Catalunya. A hores d'ara, hi ha consens en què el dèficit fiscal desmesurat que patim és insostenible per al progrés de Catalunya -com ho seria, d'altra banda, per a qualsevol altre país del món. Així mateix, la construcció política de Catalunya ha xocat frontalment amb la configuració de l'Estat defensada des de les institucions espanyoles, tal com ha posat en relleu virulentament la sentència del Tribunal Constitucional en contra de l'Estatut. A banda de l'economia i de la política, doncs, el dictamen del TIJ sobre Kosovo proporciona ara seguretat jurídica a una Catalunya independent. Una seguretat jurídica que, a més, està avalada pel Tractat de Lisboa que atorga una doble legitimitat, la dels estats i també la dels ciutadans. D'acord amb el dret comunitari, l'Estat espanyol tampoc es podria oposar jurídicament a la independència de Catalunya, atès que gaudeix de tanta legitimitat com la dels ciutadans -no més-, i atès que la democràcia és el principi fonamental de la Unió Europea. La independència, ara més que mai, depèn de la nostra voluntat.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de
Opinió · Política catalana
Dos judicis... o un?
Opinió ·
Viatge a la pròpia responsabilitat
Opinió · Política
La llengua un objectiu prioritari
Opinió · Societat civil
Mobilitzacions virtuals
Opinió · Política
TV3PV: qui pagarà la multa?
Opinió · Política
Política exterior
Opinió · Política
La fermesa de Felip Puig
Indica publicitat