Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 31 de de març del 2011 | 15:45
Crònica · Illes Balears
Macià Calafat

Els drets lingüístics, una altra vegada a judici

Avui ha començat, a la fi, el judici contra el guàrdia civil que va agredir Iván Cortés. Una agressió provocada per motius lingüístics: haver-s'hi adreçat en català.

El judici ha tengut algunes particularitats lingüístiques, com la presència d'una traductora de català que ha anat traslladant el que s'hi deia al castellà –si bé la seva competència ha estat qüestionada en diferents moments. També ha estat inusual que el jutge s'expressàs tot el temps en la nostra llengua, fins i tot quan s'adreçava als acusats. Per contra, la fiscal, la secretària i l'advocat defensor ho han fet en tot moment en castellà.

La versió d'Iván Cortés i de la seva companya ha estat coincident fins i tot en els detalls, i ha servit per deixar clar que el motiu de l'agressió era lingüístic: els nirvis dels guàrdies civils, i la posterior agressió, varen ser el resultat de la insistència a parlar en català. Els dos acusats s'han contradit en nombroses ocasions, i han hagut de fer giragonses verbals per no afrontar el tema clau: l'ús de la llengua catalana. Tot i això, no se n'han sortit, ni tan sols quan han negat l'agressió. Cal recordar l'existència d'un informe mèdic sobre els fets i la manca, per contra, de cap denúncia feta pels agents contra Cortés. Finalment, la demanda de nous testimonis per part de la defensa ha provocat la suspensió del judici a petició de la fiscalia. La nova vista es farà l'11 d'abril també a via Alemanya.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat