Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 20 de de desembre del 2013 | 19:31
Crònica · Informe SIC

Desànim i sensació de fracàs dels serveis de l'Estat amb l'unionisme (II)

El fracassos del 12-O i del 6 de desembre de l'unionisme, amb 9.000 i 6.000 manifestants respectivament, són l'evidència que l'estratègia unionista de mobilització no troba ressò ni en el 10% dels seus propis votants a Catalunya. Aquests votants ni connecten ni entenen els missatge que es donen d'agror, de negativisme i de radicalisme propis del "no a tot".

Atac a l'acte de Súmate, a Mataró. FOTO: @MarkZaitsev.

Barcelona · Més encara: no entenen per què no es dóna una alternativa seriosa al model sobiranista, un model en positiu, amb mobilitzacions imaginatives i que genera quelcom essencial: la il·lusió de tot un país.

Els unionistes més seriosos de l'unionisme veuen amb desesperació que no tenen arguments ni tampoc una alternativa engrescadora al sobiranisme. L'Estat i els seus serveis observen com els seus dirigents unionistes, dia a dia, fan un discurs més i més autoritari, irreflexiu i basat únicament i exclusiva en el 'no'. Aquests serveis ja han fet més d'un informe a la vicepresidenta del govern de l'Estat, Soraya Sáez de Santamaría, per tal que aquesta doni les ordres de capgirar l'estratègia actual a Catalunya. 

I arrel d'aquests informes l'Estat ha demanat resultats de la seva inversió en premsa, nous tertulians, conferències, etcètera, i també resultats dels plans i esquemes de treball fets per l'equip de redactors i estrategues d'acció unionista, uns plans recitats pels dirigents, intel·lectuals i comunicadors unionistes. 

Davant d'aquesta exigència de Madrid, el sector més "talibà", ja nerviós i sense esperar noves consignes, ha començat a posar en marxa una nova fase que consisteix en desestabilitzar la ciutadania tot creant enfrontaments entre unionistes i sobiranistes i potenciant, alhora, d'una forma indirecta o directa l'operació "bandera oculta" que ja ha provocat una desena d'incidents.

Tot plegat busca acabar amb la pau social i cívica de què gaudeix la ciutadania catalana en plena transició nacional. Des de Madrid també tenen previst continuar amb l'estratègia del acoso y derribo al president Mas, entossudits com estan amb què enderrocar Mas vol dir acabar amb la transició nacional. Les darreres declaracions de l'amortitzada dirigent popular Sánchez-Camacho en són una mostra.  

L'estratègia unionista ha fracassat també en creure's que el sobiranisme es fracionaria i seria incapaç de donar pregunta i data: això els ha sorprès i ha provocat l'estupefacció i la petició, per part dels sectors més redicals, de posar en marxa una campanya en la qual s'intenti fer creure a l'opinió pública espanyola que a Catalunya hi passa el mateix que passva a Euskadi o a l'Úlster de fa uns anys. Per aquest motiu, d'una forma provocadora, s'inventarien imaginaris assalts a locals dels partits unionistes i suposades persecucions dels seus dirigents. 

Per altra banda, el comitè d'estratègia unionista vol centrar els atacs a les següents organitzacions: en primer lloc, a Súmate, una plataforma que els hi provoca una gran crispació. Volen centrar també els atacs a l'ANC i a Òmnium Cultural, les quals segueixen sent objectius prioritaris dels seus atacs dialèctics i volen, finalment, continuar comptant amb la delegada del govern, María de los Llanos de Luna, per a què segueixi el seu assetjament als ajuntaments i càrrecs municipals de l'AMI.

Sembla, doncs, que la intel·ligència de l'Estat està treballant en recollir informació d'aquestes organitzacions sobiranistes i també podria estar treballant en documents i manipulacions per a desprestigiar-les, com ja ha passat recentment amb un suposat servei d'intel·ligència de la Generalitat. 

La preocupació de l'equip de crisi de l'Estat per Catalunya és la divisió que veuen tant al seu propi equip com als unionistes que operen a Catalunya, ja que obertament hi ha dos sectors clars: el sector "talibà" ultraespanyol que vol fer avançar l'operació a les fases de desestabilització, i el sector moderat que gaudeix d'alguns membres amb experiència internacional que ja han alertat l'Estat del gir de l'actitud de la premsa internacional --i pitjor encara: han alertat també que els analistes dels serveis d'intel·ligència nord-americans, europeus i de l'Orient mitjà han aconsellat la negociació a l'estil d'allò que ja ha fet el govern britànic amb Escòcia.

La proposta que fan els sectors moderats de l'equip de crisi de l'Estat seria, en una primera fase, el reconeixement d'Espanya com un estat plurinacional, donant aquesta condició a Catalunya i Euskadi. El paper moderador d'aquesta nova situació seria la Corona, com és el cas del Regne Unit. Aqusta proposta, però, té al davant la Fundació FAES d'Aznar i els jacobins del PSOE d'Alfonso Guerra.

Conscients de la situació, la líder del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho i el líder de C's, Albert Rivera, demostren dia a dia un gran nerviosisme i agressivitat veient la unitat dels sobiranistes i adonant-se que el temps corre en contra seu davant del gir internacional que, d'una forma molt discreta, comença a colocar-se prop del dret a decidir dels ciutadans de Catalunya.

La crisi de l'unionisme, doncs, a Catalunya és un fet. Caldrà vigilar les tensions agòniques del seu final. També és conguda la preocupació per part de la Policia de Catalunya i del Departament de l'Interior per fets com l'agressió d'elements ultradretans a un acte de l'associació Súmate, i sembla que s'ha comunicat a l'Estat --i més en concret al Ministeri de l'Interior-- que no es tolerarà cap mena de provocació ni cobertura a cap element sigui de l'opció política que sigui, i s'ha demanat també que el Ministeri de l'Interior impedeixi que puguin venir a Catalunya elements ultres de la resta de l'Estat. La idea és la tolerància zero i que no hi hagi cap mena de violència ni conivència.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat