Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 25 de de març del 2010 | 15:14
Crònica · País Valencià

En Moviment ja camina

Aquest dissabte 27 de març, a les 12 hores, es presenta davant la porta de les Corts valencianes la plataforma social En Moviment, que aspira a ser "un punt de trobada de tota la gent que vol un canvi en l'actual situació del País Valencià". Segons els seus impulsors, "la majoria dels polítics valencians no miren de resoldre els problemes que tenim com a valencians i valencianes del present i sobretot del futur, motiu pel qual volem fer reviscolar la participació ciutadana i plantejar propostes constructives de renovació més enllà dels partits polítics actuals".

Qui integra aquesta plataforma, però? El seu membre més visible és Diego Gómez, president d'Escola Valenciana, i entre les associacions que hi donen suport hi ha Espai País Valencià, Reviscola, Ca Revolta i persones que pertanyen a col·lectivitats comarcals i plataformes ciutadanes diverses. També en formen part el Col·lectiu Ovidi Montllor de músics en valencià i persones que s'hi han adscrit de manera individual. En Moviment va anunciar-se l'octubre passat, i la gota que va fer vessar la paciència dels seus impulsors fou els diversos episodis del cas Gürtel' al País Valencià, gens edificacants però que, en canvi, no semblen haver provocat cap solsida al panorama electoral autòcton. En un primer moment, la plataforma no va negar que fins i tot podria presentar-se als comicis valencians del 2011, però ara com ara aquesta via sembla del tot arraconada. En realitat, els seus membres podrien donar suport unànime a la coalició Compromís, a hores d'ara conformada per Bloc Nacionalista Valencià, Iniciativa del Poble Valencià i Els Verds - Esquerra Ecologista.

Tant Enric Morera com Mònica Oltra, caps visibles de Compromís, com també qui serà l'alcaldable a la ciutat de València d'aquest pate, Joan Ribó (ex coordinador general i ex síndic d'Esquerra Unida a les Corts) han manifestat el seu desig d'afegir-hi més peces, al trencaclosques de Compromís. Tenint en compte que la suma d'Esquerra Unida és una quimera després de com va saltar pels aires el Compromís pel País Valencià del 2007, tot apunta que les noves incorporacions vindran del costat de l'associacionisme cívic, i en aquest sentit En Moviment pot esdevenir clau. "Cal una revolta que aporte innovació en l'acció política i més cares plurals i diverses, que incorpore gent jove amb ganes de treballar i que encara no ha tingut l'oportunitat de fer-se sentir", diu el manifest fundacional d'En Moviment.

Els rumors suggereixen que Diego Gómez podria ser la incorporació estrella del Compromís, com a independent i en lloc de possible eixida en cas que l'entesa tripartida supere el 5% dels vots necessaris per tenir representació a l'hemicicle del Palau dels Borja. "Cal, sense dubtes, regenerar la política des d'una base ciutadana i col·locar al centre de la societat valenciana paraules tan oblidades com: participació, diàleg, il·lusió, integració, oportunitats, igualtat, regeneració, honestedat, llengua, comarques, ciutadania, democràcia...", continua el manifest d'En Moviment. Entre els punts que genera més suspicàcies, hi ha aquell en què la plataforma critica que el nacionalisme del País Valencià "no ha avançat gens aquests últims anys", i per tant pensen que "no es pot reconsiderar la visió nacionalista amb criteris dels anys setanta i vuitanta, cal pensar en una segona transició".

En definitiva, i sobre qüestions més concretes, En Moviment considera que "el futur i el benestar del País Valencià passa per repensar el nostre model econòmic, conservar un medi ambient que és riquesa ara i demà, una escola valenciana de qualitat, per un servei de salut potent, per un habitatge i un treball digne, per la recuperació del nostre teixit industrial, per la protecció a la nostra agricultura i ramaderia, per la possibilitat d'obrir nous negocis, per l'impuls a la innovació, per la sostenibilitat en tots els àmbits de la vida, per una oferta cultural equilibrada i integradora, per unes infraestructures més modernes, pel respecte a la diversitat ja siga esta per cultura, gènere, edat, discapacitat, procedència, orientació sexual..." En sentirem a parlar més, properament. De moment, aquest dissabte, després de mesos d'anuncis i insinuacions, En Moviment es posa en moviment.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat