Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 1 de de març del 2012 | 17:41
Crònica · País Valencià

La policia es reprimeix

Les protestes estudiantils que van començar al País Valencià amb motiu de les retallades de la Generalitat i que van agafar volada per la dura intervenció policíaca, arriben a la tercera setmana amb un augment de manifestants i una reducció, gairebé absoluta, de la presència de les forces de seguretat de l'estat.

València · Perquè, en efecte, les protestes no han cessat d'ençà que els alumnes de l'institut Lluís Vives van comprovar la fermesa de la policia espanyola, però sí que s'ha temperat l'acció d'aquesta, que ara assisteix impàvida, i en menor nombre, a les protestes al carrer.

Ahir, quan hi havia convocada la jornada de vaga a l'ensenyament mitjà i universitari, uns 20.000 joves van recórrer els carrers del centre de València sense que hi haguera cap incident; prop de 5.000 van fer igual a Alacant i uns 2.500 a Castelló de la Plana. En cap cas no hi va intervenir la policia, conscient del rebombori que han causat les imatges que han fet la volta a Europa. Encara avui el diari francès 'Le Monde' dedica un reportatge molt simptomàtic a l'anomenada "primavera valenciana", terme que va encunyar a Twitter el cantautor Pau Alabajos.
Ahir, a Alacant, els alumnes d'ensenyament superior van iniciar un tancament de 24 hores a la facultat de Geografia i Història
Les reivindicacions han saltat de l'ESO (on la vaga del 29F va ser seguida pel 41% de l'alumnat, segons dades de la Conselleria d'Educació) a l'àmbit universitari, que de seguida s'han solidaritzat amb els estudiants de l'ensenyament mitjà. Aquests dies hi ha hagut tot de mostres, i no sols la participació dels universitaris a les protestes convocades pels companys de l'institut Lluís Vives. De fet, els alumnes de l'ensenyament superior s'han tancat als rectorats de les universitats de València i Politècnica, i ahir, a Alacant, van iniciar un tancament de 24 hores a la facultat de Geografia i Història.

Això sí, la delegada del govern espanyol al País Valencià no té cap intenció de dimitir. Ho ha dit després que se li haja demanat i tenint en compte que l'alumnat insisteix que no cessaran les mobilitzacions fins que ella plegue. En canvi, Paula Sánchez de León ha certificat que aquests dies que ha viscut l'animen a no defallir gens ni mica: "Em sent amb més forces per continuar endavant", ha reblat. Tan sols ha concedit alguna errada al cap de la policia al País Valencià, Antonio Moreno, que va fer-se famós amb el seu "enemic" referit als estudiants del Lluís Vives. La declaració que va provocar la pancarta "No som l'enemic, som el poble", que va encapçalar la marxa de suport als agredits que va celebrar-se la setmana passada al centre de València.
Els estudiants gaudeixen ara d'una certa impunitat. Ahir van tallar durant tres hores les grans vies de circumval·lació interna. La policia ni tan sols no els va comminar a desistir-hi
Els estudiants gaudeixen ara d'una certa impunitat a l'hora d'efectuar les protestes. Ahir dimecres, a la tarda, van tallar durant tres hores les grans vies que fan de circumval•lació interna. La policia ni tan sols no els va comminar a desistir-hi. De la mateixa manera, ara sí que s'accepten sense problema les concentracions sense avís per què abans treien la porra a tort i a dret.

Què durarà tot plegat és una gran incògnita? Les falles, que comencen avui amb la disparada diària d'una mascletada a la plaça de l'Ajuntament, amenacen de ser més "calentes" que de costum, segons que han avisat els sindicats estudiantils que continuen exigint l'adéu de Sánchez de León. Amb la munió de gent que envairà aquests dies el centre del cap i casal (encara més el cap de setmana del 17 i 18 de març, previ a la festivitat del 19 que tanca les festes), les protestes de l'alumnat són difícils de compatibilitzar. Si aquests no aturen el ritme de les protestes i fins i tot n'hi fan per Falles, és clar que tindran raó i que seran, de llarg, les més calentes de la història.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat