Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 30 de de novembre del 2011 | 18:28
Crònica · País Valencià

Urdangarín també fa caixa

La Generalitat Valenciana no té un clau, els proveïdors (des dels farmacèutics a les audiovisuals que treballen per Canal 9) han amenaçat de no subministrar més productes a l'administració pública a causa dels deutes que arrosseguen, fins i tot, Alberto Fabra.

Iñaki Urdangarín.

València · El nou president s'ha vist obligat a cancel·lar alguns esdeveniments que eren massa cars i massa poc rendibles, com ara la prova d'hípica que anualment se celebrava a l'entorn de la Ciutat de les Arts i de les Ciències.

La situació és penosa, amenaça d'afectar els serveis públics més bàsics i de fet ja es comença a notar al cap i casal: el transport urbà s'encareix molt més que no la vida i també ho fa el peru de l'aigua de consum urbà. Tot plegat és un drama, i encara ho és més si atenem d'on provenen els problemes, d'aquella etapa de flors i violes en què Francisco Camps treia el talonari de la butxaca i pagava tant com calguera per coses que no tenien cap interès, més enllà de beneficiar l'amic de torn.

Ara s'ha conegut que Iñaki Urdangarín va fer caixa, igualment, al País Valencià

Un d'ells, vés per on, ha resultat ser Iñaki Urdangarín, duc de Palma i marit de la infanta espanyola Cristina de Borbón. A través del seu institut Nóos, amb què ja sabíem que s'havia embutxacat molts diners a les Illes Balears, ara s'ha conegut que va fer caixa, igualment, al País Valencià. I multiplicant per dos la quantitat que Jaume Matas va facturar abans per l'organització del Fòrum Illes Balears. En el cas valencià, el Valencia Summit (celebrada els anys 2004, 2005 i 2006) va significar una despesa de 4,5 milions d'euros. A més, el Consell va fer un altre pagament (de prop de 400.000 euros) a la firma d'Urdangarín a fi de promocionar la candidatura de València a una mena de jocs olímpics d'abast europeu que Camps mateix es va encarregar d'anunciar en un debat de política general.

En tot cas, la despesa principal va tenir a veure amb el Valencia Summit i la Sindicatura de Comptes va qüestionar-ne la seua necessitat. Uns 900.000 d'euros van destinar-se, cadascun dels tres anys en què va tenir-hi lloc, al desplaçament i manutenció dels convidats. Tot plegat, el marc de la Copa de L'Amèrica del 2007, "els jocs olímpics de la mar", com tant li agradava d'esbombar un Camps a qui se'l veia obsessionat amb la competició olímpica, potser per una mena d'atavisme que es remunta al 1992. De fet, durant la seua etapa presidencial va insistir a repetir una de les pintades més habituals en aquella època al cap i casal, que va colpir-lo especialment: "España 92 – Valencia 0".

El duc de Palma també va cobrar quantitats desorbitades al València CF i el Vila-real CF

Però el duc de Palma no sols va fer "clin-clin, caixa!" amb la Generalitat. També va cobrar quantitats desorbitades al València CF i el Vila-real CF en canvi de dos treballs menors que ni tan sols no es va preocupar d'elaborar com cal. Segons que ha fet públic 'El Periódico de Catalunya', en el segon cas directament el van copiar d'internet. Un informe d'onze fulls pel qual l'equip presidit per Fernando Roig (una persona molt ben relacionada amb Camps) va abonar una suma no gens negligible: 690.000 euros. Els directius del club vila-realenc han demanat respecte als acords que, com a entitat privada que és, puga establir amb unes altres empreses.

No és, ni de lluny, la primera ni l'única ocasió en què la Generalitat i els seus empresaris més afins van pagar diners en canvi de fum: en el cas de l'administració valenciana, l'arquitecte Santiago Calatrava va ingressar 15 milions d'euros per la maqueta de quatre gratacels que havien d'erigir-se al costat de la Ciutat de les Arts i de les Ciències (habitatges privats i oficines), amb una forma helicoïdal que recordava la de les columnes de la Llotja. El projecte, hi és, però manquen els diners per executar-lo o les promotores que se'n vulguen fer càrrec. A les altes esferes de la Generalitat el donen per impossible, però no opina igual (almenys, en públic), la consellera portaveu, Lola Johnson, que ha dit que la maqueta en qüestió "és un patrimoni dels valencians", que en qualsevol moment podria convertir-se en relitat. Fins aleshores, però, la realitat és que els 15 milions són a les mans de Calatrava i que el projecte sembla impossible de dur a terme.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat