Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 3 de d'agost del 2010 | 14:36
Crònica · Tecnologia i país

El nou iPhone impulsa el català

Divendres de la setmana passada es va posar a la venda al nostre país la nova versió del telèfon intel·ligent de l'empresa nord-americana Apple: l'iPhone 4, amb l'excepció de la Catalunya Nord on ja es comercialitzava i es podia adquirir el giny des del passat dia de Sant Joan.

Amb la sortida al mercat d'una nova versió, que introdueix canvis per millorar l'aparell, Apple dóna un impuls al seu exitós smartphone. La introducció del nou sistema operatiu, l'iOS 4, és un dels més significatius. Amb aquest, el giny s'assemblarà molt més a un ordinador, des del punt de vista del seu ús, ja que incorpora la funcionalitat de multitasca. Aquesta funcionalitat permetrà als usuaris de l'aparell l'execució de diferents aplicacions alhora, sense la necessitat de tancar i obrir aplicacions, com si estiguessin treballant en un portàtil o en un ordinador de sobretaula.

Altres avantatges que incorpora el gadget de l'empresa de la poma són la videoconferència, que es pot activar de manera senzilla prement un botó; la possibilitat de fer gravacions de vídeo i àudio, una bateria amb una millora molt notable pel que fa a la autonomia, que era un dels problemes més patits pels usuaris de les versions anteriors i una pantalla amb una resolució més elevada. Conjuntament amb tot aquest ventall de funcionalitats, l'iPhone 4 també presenta -tot i la seva curta vida- algun problema de cobertura, reconegut ja oficialment per la companyia i denominat com Antennagate. L'aparell, segons com sigui agafat per l'usuari, pot disminuir considerablement la seva cobertura. Per resoldre'l, l'empresa de Steve Jobs ja ha posat a disposició dels seus clients, de manera gratuïta, una funda, una protecció per al telèfon que limita aquest problema, tot augmentant la recepció del senyal i la cobertura a l'aparell.

A nivell de país, és molt rellevant la inclusió del català. L'iOS 4 incorpora la nostra llengua, com a llengua oficial de la companyia, i fa possible que tots els menús de l'iPhone apareguin en català. Una dada a tenir molt en compte també ja que porta el català a la resta de productes de la companyia, com l'iPod o l'iPad, amb només la instal·lació del nou sistema operatiu de la multinacional de la informàtica.

Que Apple, tractant-se d'una de les més grans companyies del món de l'àmbit de la informàtica i les noves tecnologies, tingui en compte el català és una fita molt important per a la nostra llengua i el nostre país. Un avenç en tota regla i que s'ajunta amb d'altres consecucions assolides: el .cat i els més de 40.000 dominis registrats, el fet de posicionar-nos dins del rànquing del "top 20" pel que fa a articles a la Viquipèdia o en nombre de webs o dins del "top 10" en relació a blogs. En definitiva, una bona notícia ja que suposarà un nou impuls per a la llengua catalana, aquest cop a través de les noves tecnologies. 

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat