Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 24 de de gener del 2011 | 15:25
Crònica · Unió europea

La Xina presenta les credencials

Fa pocs dies l'elit política i empresarial de l'estat espanyol va rebre amb tots els honors el viceprimer ministre xinès Li Keqiang, un dels homes forts i amb més futur de la Xina, fins el punt de ser el candidat més ben posicionat per assolir el càrrec de futur primer ministre de l'estat xinès. La Cimera política i econòmica ha representat l'escenificació d'uns acords en què el govern xinès es compromet a participar en diferents projectes estratègics per valor de 5.700 milions d'euros.

El més important, però, ha sigut el compromís del poderós estat asiàtic de garantir l'adquisició de deute espanyol. Aquest aspecte -quelcom d'importància capital pel que fa a les finances públiques- busca tenir una incidència positiva en la valoració que tenen els mercats financers de la viabilitat econòmica de l'estat espanyol. La veritat és que la situació econòmica de la Xina, amb importants reserves de divises, li permet a l'estat xinès de ser el banquer de món, amb substancials adquisicions de deute dels EUA i ara dels estats europeus. El gran avenç econòmic també li proporciona a la Xina una posició d'avantatge i d'autoritat moral respecte als desenvolupats estats occidentals, avui per avui afectats per una difícil crisi i amb poca capacitat de finançament.

I més recentment, la visita als Estats Units del President de la Xina Hu Jintao, rebut amb tots els honors de cap d'una potència mundial, dóna a la Xina l'acceptació d'occident, concretament de la Unió Europea i dels Estats Units, com a estat influent en el món. I és la realitat política, quan hi ha situacions límit com la crisi actual, fa que els governants hagin de fer ulls grossos davant el que, en altres moments, seria una lògica manifestació a favor de la democràcia i dels drets humans i, encara que entrin en contradiccions, sovint optin per polítiques i acords que preservin el propi estat i el benestar dels seus ciutadans.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat