Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 13 de de novembre del 2007 | 18:22
Notícia · General

TMB reprodueix al metro una frase del 'poeta alférez, que siente, canta y vive la nueva Epopeya Nacional'

Amb el pas dels anys, el nomenclàtor barceloní ha anat desfent-se del llast dels noms franquistes que tacaven tots els racons de la ciutat, per bé que encara en queden de significatius com Ramiro de Maetzu. Així doncs, quan la ciutat encara no ha estat netejada a fons del virus franquista, el subsòl barceloní també comença a patir la mateixa malaltia. Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), en els nous metros que disposen de pantalles televisives, ha inclòs una cita de José María Pemán, poeta oficial del franquisme, que ha generat les protestes de més d'un usuari. TMB, però, minimitza l'escàndol i justifica l'elecció de la frase pel seu valor intrínsec, sense entrar a valorar-ne l'autoria.
Segons va publicar dilluns el diari Avui, les televisions del metro barceloní reprodueixen la frase "Un hijo es una pregunta que le hacemos al destino", proferida per José María Pemán, conegut com a Poeta alférez, que siente, canta y vive la nueva Epopeya Nacional i que, ja al 1936, va ser nomenat president de la Comissió de Cultura i Ensenyament de la Junta Tècnica de l'Estat colpista, encarregat de depurar el personal docent susceptible de combregar amb les tesis de la legalitat republicana, alhora que va ser l'autor d'una lletra no-oficial de l'himne nacional espanyol: "Viva España, alzad la frente hijos / del pueblo español / que vuelve a resurgir. / Gloria a la Patria / que supo seguir / sobre el azul del mar / el caminar del Sol". El diari es fa ressò de les crítiques d'un lector, que lamenta que TMB, en escollir a Pemán, "no hagi tingut gens de tacte, a banda que fou un pèssim escriptor". L'empresa, per la seva banda, considera que la crítica està fora de lloc i que "no s'ha de veure cap fantasma al darrere de l'elecció de la frase". TMB, que nega que hagi rebut més crítiques sobre el tema, explica que les frases que van apareixent als televisors del metro s'escullen en funció de la seva originalitat, no pas en funció de la seva autoria.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat