Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 31 de d'octubre del 2007 | 17:10
Notícia · Política

CiU d'Amposta es nega a canviar el nom de 'Villafranco del Delta' pel popular 'Poble Nou del Delta'

Després de 30 anys de la mort de Francisco Franco i pocs mesos abans d'aprovar-se la Llei de la Memòria Històrica espanyola, la capital de la Terra Alta, Amposta, encara conserva amb el cap ben alt el nom del dictador en un dels seus nuclis de població. L'entitat municipal descentralitzada coneguda per tothom com a Poble Nou del Delta, oficialment encara s'anomena Villafranco del Delta per expressa voluntat de CiU, al poder ampostí des de principis de la democràcia, ja que va votar dilluns en contra d'una moció presentada per ERC que demanava substituir "la simbologia i noms feixistes" d'Amposta.
CiU justifica la seva negativa a canviar el nom que honora el dictador espanyol perquè, segons l'alcalde Manel Ferré, "els veïns que tenen una empresa o negoci podrien tenir dificultats". Alhora, Ferré exposa que té la intenció de sotmetre la decisió a consulta entre tots els veïns. ERC, però, li retreu que aquesta és la mateixa excusa que CiU ha anat donant des del 2002, quan el grup municipal republicà ja va presentar una moció molt similar a la d'enguany. La portaveu d'ERC, Marta Cid, va rebre amb "incredulitat" i "sorpresa" la decisió convergent i recorda que la nova llei de la memòria -que previsiblement s'aprovarà amb els vots de CiU- acabarà obligant el consistori ampostí a retirar els símbols feixistes. "Abans que ens obliguin, ja arribat l'hora que Amposta faci un pas clar i decidit", segons Cid.

Alhora, la moció d'ERC -votada favorablement pel PSC- també demanava substituir els noms d'aquells carrers que fan referència a personatges i fets vinculats al franquisme, com per exemple els dels carrers Ruiz de Alda -fundador de la Falange-  i Garcia Morato -aviador del bàndol revoltat contra la legalitat republicana-, així com canviar les plaques de ‘Vivienda de Protección Oficial' amb el ‘Yugo y las Flechas' per les lliurades pel Departament de Medi Ambient i Habitatge. Dos punts més que la CiU ampostina no considera necessaris normalitzar.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat