Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 30 de de setembre del 2009 | 16:29
Notícia · Internacional

El full de ruta d'Escòcia per a la independència

Barcelona · Amb firmesa, seguretat, i cometent el mínim d'errors possibles, el Partit Nacionalista Escocès (SNP), que governa amb minoria a la cambra escocesa amb els verds, camina decididament cap a la realització d'una consulta de l'autodeterminació. s cert: el Regne Unit no és Espanya i, per tant, les divergències polítiques es debaten, però no s'amenaça de treure els tancs al carrer o s'utilitza un Tribunal

 que imparteix de tot menys justícia per contradir les decisions preses democràticament. Ara bé, no cal buscar tots els mals a fora: mentre aquí gran part de l'independentisme viu orfe, sense cap partit que entomi els seus projectes i les seves il·lusions, i amb una gestió de govern gris i una oposició sense idees, a Escòcia, el govern encapçalat per Alex Salmond ha actuat de manera impecable, millorant la qualitat de vida dels seus ciutadans i caminant sense vacil·lar cap a un projecte viable i engrescador alhora, que permeti a la seva nació ser un estat independent. I és que, a pesar que l'independentisme encara no és majoritari a Escòcia, el creixement que ha tingut el darrer any podria fer canviar les coses en molt poc temps.

D'aquesta manera, el pla Salmond' proposa una relació amable amb el Regne Unit, mantenint com a cap d'estat a la reina Isabel II i mantenint una sèrie de vincles i lligams especials, tot i que Escòcia passaria a ser, de ple dret, un estat més dins el món.

De moment, una majoria dels escocesos és favorable a la realització de la consulta. Fins i tot molts dels contraris a la secessió escocesa volen el referèndum per tal que tothom es pugui expressar lliurement. Un estudi de la BBC concloïa que el 58% de la població vol que se celebri la consulta. Pel que fa a la independència, un 42% n'és favorable, mentre que un 50% s'hi oposa. Més positives pel sobiranisme són les dades del govern escocès, que eleva al 85% els partidaris a la celebració de la consulta i atorga quasi bé un empat tècnic entre els partidaris de la separació (40%) i els unionistes (42%). Tot i això, el mateix estudi destaca que, en tan sols un any, els independentistes han crescut un 20%.

Les bases ja estan posades, i l'escull realment important que ha de superar la consulta, pel moment, és el tràmit al Parlament, on l'SNP no és majoritari.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat