Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 10 de de juny del 2010 | 16:12
Notícia · Política

El País Valencià, sense valencià

Barcelona · Així ho voldria l'executiu del gürtelià Francisco Camps, pel que sembla. Segons informa el Levante-EMV a la seva versió digital, els pressupostos autonòmics dels exercicis 2009 i 2010 demostren que les subvencions pel foment de la llengua valenciana han disminuït, en només un any, un 33%.

De manera silenciosa i sense fer massa soroll, la Generalitat valenciana està fent una retallada al valencià de les que es fan amb tisores de podar i passen a la història. Si l'any 2009 es van aprovar 4 milions d'euros en ajudes a la llengua pròpia, aquest 2010 les ajudes consignades s'han quedat en una xifra inferior als 2,7 milions, una tisorada que afecta, sobretot i de manera greu, els àmbits públics de la Comunitat Valenciana.

La davallada d'ajudes a la llengua també ha afectat una part important d'associacions a favor del valencià i que promouen el seu ús. Segons el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana que apareixia el passat dilluns 7 de maig, un decret de la Conselleria d'Educació (responsable de l'àrea de política lingüística) va rebaixar les ja rebaixades subvencions a aquestes entitats: de 612.000 euros que van rebre el 2009 es pertenia passar a 398.000 euros, però finalment s'ha aprovat una rebaixa que deixa la subvenció en 278.460 euros -un 55% menys.

Casualment, l'administració valenciana de Camps està desproveint de qualsevol referència al valencià aquells àmbits que tenen una major difusió social, com són els mitjans de comunicació (la tisorada deixa la subvenció en 120.000 euros i provoca, avui mateix, una manifestació massiva pel centre de València), Presidència, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i l'educació. Tal com corrobora Diego Gómez, president d'Escola Valenciana, la Generalitat de Camps està vulnerant de manera flagrant la Llei d'Ús i Ensenyament del valencià: "Mentre que a les Trobades reivindiquem que el valencià és la clau que obre totes les portes, el Consell el que fa és trencar la clau i llençar-la al riu. La Generalitat està tirant per la borda tot el treball de normalizació lingüística a l'escola i en l'ús social del valencià". Per aquest mateix motiu, Escola Valenciana està organitzant un acte de repulsa de les polítiques de ertallada lingüística pel proper 9 d'Octubre.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat