Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 16 de de març del 2012 | 18:44
Notícia · Seguretat

Amnistia Internacional denuncia "greus abusos" de la Policia en lluita antiterrorista

El secretari general d'Amnistia InternacionalSalil Shetty ha dit que les forces de seguretat a Espanya han comès "greus abusos" en matèria de lluita contra ETA i han demanat que no hi hagi espais d'impunitat en "el nou escenari" obert després del cessament definitiu anunciat per ETA el passat octubre.

Reproduïm d'Izaronews · Shetty, ha qüestionat, en referència a Sortu, que "es prohibeixin partits que no estan propugnant la violència". "En aquest nou escenari, els drets humans són el full de ruta en tot moment i Amnistia Internacional reclama que no hi hagi espais d'impunitat ni per als greus abusos i violacions de drets humans comesos per ETA ni per les comeses pels cossos i forces de seguretat de l'Estat ". Aquest és part del text de l'Agenda de drets humans per a la X Legislatura a Espanya elaborada per Amnistia Internacional.

Shetty, de visita oficial a Madrid, ha lamentat que no hi hagi una major "obertura" per part del Govern sobre aquest tema i s'ha mostrat "decebut" perquè percep la nova situació com "una oportunitat per avenços en drets humans". En concret ha dit veure "possibilitats d'aprofitar aquesta oportunitat per fer algunes esmenes a la llei de partits, que veiem ambigua". També ha qüestionat, a més, que "siguin prohibits certs partits que no estan propugnant la violència, en referència a Sortu, il·legalitzada pel Tribunal Suprem per ser successora de Batasuna i el recurs està pendent de decisió al Tribunal Constitucional"

Tanmateix, Shetty ha criticat com "vague" i "obert" el redactat del Codi Penal "entre els articles 571 i 589 on es fa referència a les organitzacions i grups terroristes i els delictes de terrorisme ", així com "els delictes" de traïció i contra la pau o la independència de l'estat "i els delictes relatius a la defensa nacional ". Ja el passat mes de desembre, el president de la secció espanyola d'Amnistia Internacional, Alfons López Borgóñez, va explicar que la seva organització no considera ETA una banda terrorista perquè, segons va dir, no hi ha un acord internacional sobre la definició del concepte de terrorisme.
Espanya és signant de la Convenció de desaparicions forçoses. No obstant això la resposta ha estat decebedora en el seu grau d'obertura"
A més s'ha mostrat a favor d'un acostament de presos d'ETA a presons basques quan els interns ho sol·licitin de manera individual, i ha advocat perquè s'investiguin el què ha denominat com "violacions de drets humans" per part de les forces i cossos de seguretat de Estat. La compareixença de Shetty es va produir després de reunir amb el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, els secretaris d'Estat d'Interior iJustícia, Ignacio Ulloa i Fernando Román, el director de gabinet del president delGovern, Jorge Moragas, així com representants de PP, PSOE, i IU, i de la Fiscalia general de l'Estat.

Amnistia Internacional també ha recordat al Govern que ha d'"investigar les desaparicions forçades durant la Guerra Civil i el règim franquista, garantint a les víctimes l'accés a la veritat, justícia i reparació". "Espanya és signant de la Convenció de desaparicions forçoses. No obstant això la resposta ha estat decebedora en el seu grau d'obertura. Intentem reunir-nos amb el fiscal general i al final ens vam reunir amb uns tècnics del departament, però no hem aconseguit cap compromís concret ", ha lamentat.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat