Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 10 de de maig del 2011 | 16:12
Opinió · Política
Carles Campuzano
Carles Campuzano, portaveu adjunt de Democràcia i Llibertat al Congrés dels diputats

El PSC no existeix

A Catalunya ens agrada, massa sovint, fer veure allò que no som. Per exemple, ens volen fer creure que en la política espanyola existeix un subjecte polític autònom i independent que és el PSC.

Potser entre 1977 i 1982 va existir alguna cosa semblant a un partit dels socialistes catalans al Congrés dels Diputats. I dic, potser, perquè tots guardem en la memòria el galdós paper del malaurat Ernest Lluch, aleshores portaveu parlamentari del PSC a Madrid, en la tramitació parlamentaria de la LOAPA, quan s'oblidà de presentar les esmenes que la direcció nacional del seu partit havia impulsat contra l'intent més seriós de carregar-se l'autogovern de Catalunya per part del PSOE. Però, ja des de 1982, Alfonso Guerra s'encarregà de liquidar l'autonomia formal dels socialistes catalans amb la desaparició del seu grup propi. Suposo que fou per si de cas.

Després, la qüestió del Grup propi ha estat una demanda recorrent dels militants i dirigents socialistes que enyoren els somnis de les primaveres socialistes de la Transició, quan semblava que el PSC podia ser el partit que vertebrés nacionalment el país i es suava socialisme al vell Palau d'Esports, com afirmà en Joan Colomines. Ja diuen que esforços inútils provoquen melangia.

De fet, el PSC esdevindrà un partit nacional, amb totes les seves conseqüències. Per exemple, el dia que els seus diputats  hagin d'escollir entre el PSOE o Catalunya. I escullin Catalunya. Perquè allò que serà decisiu, no serà tant tenir Grup propi, sinó poder votar de manera diferent que el PSOE.

Segurament aquest dia arribarà; entre d'altres coses perquè el país es mou en aquesta direcció. De manera obstinada i persistent. Però, aquest dia, no serà una tarda de maig de 2011, quan els diputats catalans a Madrid defensem el compliment dels acords de finançament i de la capacitat del Govern de Catalunya de reduir el seu dèficit públic de manera ajustada. Tampoc serà cap novetat. Il·lusos aquells que creuen que el PSC existeix a Madrid!

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Carles Campuzano
Carles Campuzano
Carles Campuzano, portaveu adjunt de Democràcia i Llibertat al Congrés dels diputats
Opinió · Política catalana
Catalunya, nació d'immigants
Opinió · Política
Quins partits per al segle XXI?
Opinió · Política catalana
Unitat
Opinió · Política
L'àrea metropolitana, assignatura pendent
Opinió · Política
La independència serà social o no serà
Opinió · Política
Raons per a un Estat propi
Opinió · Política
L'ètica de la responsabilitat
Indica publicitat