Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 7 de d'abril del 2015 | 18:51
Recull de premsa

Romeva: "La lliçó escocesa és clara: malgrat perdre, el sobiranisme escocès va guanyar"

"El cas escocès, a través de l'experiència de la RIC, mostra que és possible que els dos ítems (social i nacional) vagin de bracet. La clau rau a preguntar-nos: independència, per a què?

L'exeurodiputat, Raül Romeva, ha recordat a un article una entrevista del digital Socialistworker.org Neil Davidson, professor de sociologia a Glasgow, qui va dir que va ser l'aparició de la Radical Independence Campaign (RIC) en la campanya a favor de la independència d'Escòcia "el que va canviar radicalment la dinàmica de la campanya" a favor del sí.

"La RIC va aconseguir portar el debat de la independència a l'esquerra, cosa que no havia aconseguit l'SNP, de perfil més socialdemòcrata. Com? Parlant amb la gent sobre, per exemple, com la independència permetria defensar millor el Servei Nacional de Salut o exigir la retirada dels míssils nuclears Trident" ha sentenciat.

A l'article Independència i 27-S: el paper de les esquerres Romeva hi ha dit que aquesta mena d'arguments van ser els que "van ressonar en les comunitats de la classe treballadora, i van fer que almenys una part, enquadrada en la categoria dels indecisos, s'acabés decantant pel sí" per la qual cosa l'autor de l'article ha dit que "si haguessin parlat de la nació escocesa, la gent no s'hi hauria interessat gens".

"El que va motivar --ha continuat-- que apostessin per la independència va ser, en canvi, l'oposició al neoliberalisme, tot i que aquest terme no es fes servir, necessàriament, de manera explícita. Gràcies a aquests esforços per dotar de contingut social la campanya del sí, conclou Davidson, molta gent es va veure impulsada a recuperar la capacitat de mobilització que 10 anys abans havia generat massives protestes contra la guerra".

Sobre això, Romeva ha recordat que a Catalunya "molta gent continua dubtant sobre si la demanda independentista ha de formar part del programa de partits d'esquerres que apel·len a la justícia social i a la igualtat": "El cas escocès, a través de l'experiència de la RIC, mostra que és possible que els dos ítems (social i nacional) vagin de bracet. La clau rau a preguntar-nos: independència, per a què?

"La lliçó escocesa és clara: malgrat perdre, el sobiranisme escocès va guanyar, i ho va fer en gran part gràcies al salt de l'esquerra al terreny de joc, sense por ni cotilles. Certament, el partit se li va fer curt, però tot i així van aconseguir que els opositors a la independència (liderats per Cameron) haguessin de rebaixar el to i fessin ofertes atractives per tal de reconvèncer alguns indecisos, els suficients per decantar novament la balança cap al costat del no. La lliçó, tanmateix, resta evident: per guanyar, cal convèncer. És l'hora dels arguments i, per tant, del "per a què"" ha conclòs.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat