Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 3 de de setembre del 2009 | 13:39
Crònica · Illes Balears

Un altre cas d'agressió lingüística, i en van molts

Les forces de seguretat de l'Estat tenen un llarg historial de comportaments agressius contra els drets lingüístics dels ciutadans. A les Illes Balears, tot i la protecció teòrica que suposen l'Estatut d'Autonomia i la Llei de Normalització Lingüística, durant els darrers anys s'han produït nombrosos casos d'insults, multes i detencions per fer servir la llengua pròpia.

Entre d'altres persones que han rebut tracte vexatori podem esmentar Antoni Mestre, Joana Estarellas, Marc Peris o Saïda Saadouki. s una tendència que, lluny d'anar-se corregint amb el temps, s'agreuja cada vegada més, malgrat les promeses de les autoritats competents. Promeses que, com sempre, queden reduïdes a paraules que s'endú el vent.

El cas més recent és el maltractament físic de què va ser objecte el jove Iván Cortés a l'aeroport de Palma, per part d'agents de la guàrdia civil. L'incident durà molta coa, ja que s'inscriu dins una escalada repressiva dels cossos i forces de seguretat de l'Estat. Les càrregues i multes contra els Maulets i la detenció il·legal del coordinador de l'Obra Cultural Balear i responsable de seguretat de l'Acampallengua, Tomeu Martí, en el decurs d'aquesta activitat -tot i haver-hi un acord amb el delegat del Govern, Ramon Socies-, van en aquesta direcció.

Totes les agressions fins ara han quedat impunes. La psicosi provocada pels atemptats d'ETA ha fet la resta i ha creat un ambient en què tot és permès a les forces policials. L'agressió contra Iván Cortés és una conseqüència d'aquest clima social. L'Obra Cultural Balear va denunciar ahir l'incident i va anunciar el seu suport a l'agredit. Avui mateix, la junta directiva de l'entitat feia pública una molt dura declaració responsabilitzant el delegat del Govern espanyol a les Balears, Ramon Socies, de tots els incidents ocorreguts durant els darrers anys, i denunciant la seva actitud contemporitzadora amb els agressors lingüístics.

L'entitat considera que Socias "ha demostrat reiteradament la seva manca de voluntat d'acabar amb els atacs als drets lingüístics dels ciutadans. Du més de quatre anys fent promeses per solucionar un problema recurrent a les nostres illes: l'agressivitat dels cossos i forces de seguretat de l'Estat contra el dret dels ciutadans a adreçar-s'hi en català, recollits a l'Estatut d'Autonomia i a la Llei de Normalització Lingüística". Els integrants de la Junta Directiva de l'OCB se senten enganats i befats pel delegat del Govern, que hauria demostrat, com a mínim, la seva incompetència i la seva incapacitat, com a representant de les institucions democràtiques, de controlar els cossos i forces de seguretat de l'Estat.

L'entitat considera que, pel bé de les llibertats democràtiques, Ramon Socies no pot continuar essent delegat del Govern ni un dia més. Diferents forces polítiques han fet pública ja la seva reacció crítica, com ara el Bloc per Mallorca (que integra PSM, EU, ERC i Els Verds), les joventuts del PSM o Entesa per Mallorca. Cortés ha presentat una denúncia que seguirà el seu curs. Serà el moment en què les càmeres de l'aeroport i diferents persones presents quan es va produir l'agressió en podran donar testimoni.

En qualsevol cas, la sensació d'impunitat creada per l'actitud molla i submisa del delegat del Govern davant els cossos policials és possible que continuï produint nous episodis violents.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat