Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 27 de de gener del 2015 | 16:57
Crònica · Tecnologia i país
Carles Toronjo i Manyé
Enginyer de Telecomunicacions @CarlesToronjo

"Big Data": Dades massives per viure millor

El món de la tecnologia està impregnat de sigles, acrònims i neologismes que, dia rere dia, s'incrementen i augmenten, com a conseqüència, principalment, de la revolució tecnològica que estem vivint.

El concepte de les TIC –les tecnologies de la informació i la comunicació- és l'exemple més notori i taxatiu. I com dèia, en un àmbit tan dinàmic i canviant com aquest, òbviament, aquest reguitzell de sigles, cada dia que passa, va a més.

Em vénen al cap diversos exemples: Cloud (núvol), Smartphone (telèfon intel·ligent), Smart City (ciutat intel.ligent), Hashtag (etiqueta), Apps (aplicacions), WhatsApp (aplicació de missatges per a telèfons mòbils), iPhone (mòbil d'Apple), Malware (codi maligne), l' Internet of Everything (internet de les coses) o el Big Data (dades massives).

Com defineix la Viquipèdia, el "Big Data" o, en paraules més nostrades, les dades massives són, "en el sector de tecnologies de la informació i la comunicació, una referència als sistemes que manipulen grans conjunts de dades (o data sets). Les dificultats més habituals en aquests casos se centren en la captura, l'emmagatzematge, la recerca, la compartició, l'anàlisi i la visualització. La tendència a manipular ingents quantitats de dades es deu a la necessitat en molts casos d'incloure les dades relacionades de l'anàlisi en un gran conjunt de dades relacionat, tal és l'exemple de les anàlisis de negoci, les dades de malalties infeccioses o la lluita contra el crim organitzat".

Les persones, durant el decurs de la seva vida, produeixen moltes dades: historial mèdic, historial acadèmic, registres i moviments bancaris… I, les empreses, no cal dir-ho: moltes més. I, a mesura que passen els anys, en generen més i més. Les dades són una font espectacular d'informació que, per a les empreses, pot arribar a suposar millores en la seva eficiència i competitivitat, si aquestes esmentades empreses es doten de mecanismes i solucions tecnològiques apropiades que les sapiguen interpretar i transformar en això que dèia: competitivitat i productivitat.
El 'Big Data' és una nova revolució per a les nostres vides"
Pel que fa a les persones, el benestar, la seva qualitat de vida i, més concretament, la seva millora van lligades també a les dades, a més dades. Les Smart Cities o l'"Internet de les Coses" cerquen això: més benestar, més qualitat de vida. I, evidentment, a través de la captura, l'emmagatzematge i l'anàlisi de les dades generades per molts dels elements quotidians de les nostres vides. Em refereixo, concretament, a què en un futur proper, a les nostres ciutats, els seus fanals estaran connectats a internet i els controlarem, els supervisarem i, això, ens permetrà ésser molt més eficients: només s'encendran quan realment sigui necessari, quan algú passi per aquell carrer o zona que il.luminen.

O, per exemple, controlarem els semàfors i en variarem la seva freqüència de canvi, també en funció de les necessitats de trànsit que hi hagin en el carrer o cruïlla on desenvolupen la seva funció. Per què s'ha de mantenir la mateixa freqüència sense tenir en compte la congestió de la via, l'hora i el trànsit real existent? És un cosa il·lògica que cal evitar si hi han mecanismes que ho poden fer realitat. La clau rau en la unió de tres conceptes (Big Data, Smart Cities i "Internet de les Coses") que estan absolutament interrelacionats.

En aquest tessitura, cal dir que el govern català, a través del projecte "SmartCAT", pretén impulsar el concepte Smart City, a nivell de país, per tal de convertir Catalunya en una Smart Region d'abast internacional i, així, aprofitar totes les potencialitats i avantatges de l'ús de la tecnologia i la informació digital per tal d'innovar en serveis públics i impulsar el creixement econòmic.

Ho deixo aquí. El Big Data és una nova revolució per a les nostres vides. Potser no és tan palpable com el que en el seu dia va significar l'aparició a les nostres vides de la ràdio, la televisió, la telefonia fixa, la mòbil, internet o les xarxes socials. Aquestes eines van significar una nova manera de viure, un nou dia a dia. El Big Data també ho serà. De moment, no és tan evident. Ara bé, a mesura que formi part de les nostres vides, a mig i llarg termini, serà quelcom que canviarà les nostres vides, ja que podrem gaudir i fruir d'un millor nivell de vida, de més benestar. En definitiva, un futur millor per a tots i totes a través del "Big data", l' "Internet de les Coses" i les Smarts Cities.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Crònica · Tecnologia i país
L'iSilence
Crònica · Tecnologia i país
A tocar dels 500.000
Crònica · Tecnologia i país
Robòtica catalana a Qatar
Crònica · Tecnologia i país
Una reflexió al voltant de la R+D
Crònica · Tecnologia i país
La revolució de les "apps"
Crònica ·
27-S: Compte als ciberatacs
Crònica · Tecnologia i país
Vot exterior: Per què no usem tecnologia?
Crònica · Tecnologia i país
BCN: capital del mòbil fins al 2023
Crònica · Tecnologia i país
"Cryptolocker": segrest de dades
Crònica · Tecnologia i país
Da Vinci: cirurgia robòtica a Catalunya
Indica publicitat