Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 10 de de febrer del 2015 | 16:24
Crònica · Tecnologia i país
Carles Toronjo i Manyé
Enginyer de Telecomunicacions @CarlesToronjo

Intel·ligència aritifical: on són els límits?

La intel·ligència artificial (IA) s'ha d'entendre com la capacitat que poden tenir màquines o robots per tal de prendre decisions i comportar-se com a persones.

Si filem una mica més prim, a la viquipèdia es defineix la IA "com una part de la informàtica, dedicada al desenvolupament d'algoritmes, que permet a una màquina (habitualment un computador) prendre decisions intel·ligents o, si més no, comportar-se com si tingués una intel·ligència semblant a la humana".

Des d'aquesta columna, sempre hem fet èmfasi en la màxima que la tecnologia és un instrument, un mecanisme, una eina que ens ha de permetre fer més senzilla les nostres vides. L'ús de la tecnologia ha de ser sinònim de més qualitat de vida, de més benestar per a les persones.

Dit això, i relacionant-ho amb la intel.ligència artificial, hem de veure-la com quelcom també que ens ha de fer més fàcil la nostra vida. Fins aquí, perfecte. Aquesta hauria de ser la principal finalitat en l'ús i el desenvolupament de la intel.ligència artificial. Ara bé, el problema rau quan aquesta tecnologia, aquesta intel.ligència, es porti més enllà i pugui significar molt més.
Cal aprofitar la tecnologia per dotar les persones de més qualitat de vida i benestar"
Em refereixo, per exemple, al risc que implicaria per a la humanitat l'existència de futures intel·ligències artificials que, suposadament, superarien la intel·ligència humana en un termini relativament curt de temps. O, d'altra banda, en l'ús d'aquesta intel.ligència per a d'altres objectius com serien, posem per cas, els militars o d'espionatge.

Aquesta reflexió s'esdevé com a conseqüència de la publicació d'una carta oberta, signada per gairebé 5.000 experts en IA, promoguda pel Future of Life Institute (Boston), un centre que es va crear amb la finalitat de mitigar el risc per als humans que suposaria que la intel.ligència artificial pogués superar la humana i, per tant, posar-nos en una situació de perill.

La qüestió és, on s'haurien de col·locar els límits? Fins on s'hauria de poder arribar? Podem anar més enllà? Quins són els riscos reals de tot plegat? És certa aquesta hipòtesi...? Diumenge passat, el diari ARA dedicava el seu "tema del dia" a la intel·ligència artificial. Un fantàstic dominical que abordava de manera profunda i rigorosa sobre aquesta qüestió.

Feta la reflexió i, com no podria ésser d'una manera, ens tornem a refermar en el caràcter de millora que ha de tenir la tecnologia. Cal aprofitar-la per dotar les persones de més qualitat de vida i benestar. Fer les nostres vides més senzilles. Aquesta és la línia que caldria seguir i desenvolupar.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Imatges relacionades
Notícies relacionades
Crònica · Tecnologia i país
L'iSilence
Crònica · Tecnologia i país
A tocar dels 500.000
Crònica · Tecnologia i país
Robòtica catalana a Qatar
Crònica · Tecnologia i país
Una reflexió al voltant de la R+D
Crònica · Tecnologia i país
La revolució de les "apps"
Crònica ·
27-S: Compte als ciberatacs
Crònica · Tecnologia i país
Vot exterior: Per què no usem tecnologia?
Crònica · Tecnologia i país
BCN: capital del mòbil fins al 2023
Crònica · Tecnologia i país
"Cryptolocker": segrest de dades
Crònica · Tecnologia i país
Da Vinci: cirurgia robòtica a Catalunya
Indica publicitat