Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 8 de de juliol del 2013 | 17:40
Notícia

El fracàs d'Espanya, les esperances a les Illes

Les classes dominants, els polítics, els darrers governs espanyols, la monarquia, la crisi i la configuració social de les Illes són els ingredients presents a la recepta de Pere Sampol publicada el passat juny: el llibre El fracàs d'Espanya.

M. Folch · Sampol, actualment director de la Fundació Emili Darder i expolític del Partit Socialista de Mallorca (PSM)- Entesa, ha plasmat al monogràfic El fracàs d'Espanya la configuració d'un fracàs de l'Estat a les Illes: la burocràcia intransigent, la unificació espanyola, la monarquia borbònica, l'assimilacionisme etern.

Un fracàs deplorable que l'autor del llibre assenyala com a escletxa d'oportunitat a les Balears. L'optimisme no hi manca a les pàgines d'El fracàs d'Espanya i el mirall del procés encetat al Principat amb la convocatòria d'un referèndum per la independència i l'horitzó de l'estat propi pot suposar el vent que faci inflar les veles d'una societat, la de les Illes, encara majoritàriament "provinciana", segons paraules de l'autor.

"La classe empresarial, a diferència de la de Catalunya o el País Basc, sempre ha estat totalment provinciana. No ha exercit un lideratge ni ha exercit de referent de les classes populars, més aviat ha estat al servei de la castellanització i de l'explotació econòmica de les Illes. Si s'aconsegueix l'estat propi, progressa socialment i econòmicament, i aprofundeix en el sistema democràtic, els militants de les Illes tindrem un exemple per oferir als nostres conciutadans" alerta Sampol. 

La crisi econòmica no queda oblidada i El fracàs d'Espanya també denuncia el control absolut de les economies dels estats a través de moviments de capitals, la crisi del deute  i les agències de qualificació completament manipulades, així com les polítiques d'austeritat aniquiladores i imposades per un capitalisme que feia la seva particular reviolució en silenci i de manera desaparcebuda.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat