Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 11 de de gener del 2012 | 18:44
Crònica · País Valencià

El circ que no acaba mai

Passen festes, continua el judici de l'expresident valencià Francisco Camps i el seu successor, Alberto Fabra, encerta a dir una de les coses més sensates que s'han sentit els darrers temps al sud del Sénia.

Dia complicat
Camps ha hagut d'escoltar avui incòmodes gravacions de trucades telefòniques

València · Que la vista en qüestió és "gairebé un circ" i que qui més qui menys se'n sent avergonyit. Qui més qui menys però no el protagonista principal de l'espectacle, un Camps que avui dimecres ha sentit converses incòmodes en què tant ell com la seua esposa, Isabel Bas, xerraven de manera molt amistosa amb Álvaro Pérez, cap de la trama 'Gürtel' al País Valencià. Quan conclourà aquest sainet tragicòmic més típic d'Eduard Escalante? No se sap encara cert. Quan hi haurà el darrer fotograma d'aquesta pel·lícula més pròpia de Luis García Berlanga que no d'una persona que ha dirigit els cinc milions de valencians? No hi ha una data definitiva.

Avui s'ha celebrat la primera sessió dedicada a analitzar les proves documentals. I malgrat que les parts estalviaran el jurat popular de sentir-ho tot de colp, els en voler fer un tast abundós. Així, s'han escoltat algunes de les converses interceptades per la policia que encara no s'havien sentit a la sala, i també hi ha hagut l'ocasió que el tribunal fullege papers a què no havien tingut accés. Amb tot, un cop el judici haja conclós, els onze membres que en formen part podran accedir al sumari complet de la causa i revisar tota aquella documentació que troben escaient.
Quan conclourà aquest sainet tragicòmic més típic d'Eduard Escalante?
I quan serà això? Quan enfilarem per fi la recta final de la vista del 'cas dels vestits'? En principi, la setmana vinent, però res no és definitiu, a hores d'ara. Si tot va bé, aquest dijous conclourà la fase documental, que en tot cas podria allargar-se un dia més si les dues defenses, la de Camps i la de Ricardo Costa, també volen que el jurat revise molta informació. Si tant l'acusació popular (Virgilio Latorre, en representació del PSPV-PSOE) com la fiscalia (que avui encara no ha acabat de demanar l'exhibició de documentació) en demanen bastant més, dilluns vinent podria reprendre's el judici. Val a dir que aquest divendres, per primera vegada a la història, el ple del Tribunal Constitucional espanyol es reunirà fora de Madrid, i ho farà al Tribunal Superior de Justícia valencià, cosa que inhabilita les instal·lacions per tal que continue la vista. Seria estrany que Camps fóra jutjat alhora que els membres de l'altíssim tribunal espanyol celebren la seua primera reunió externa a la sala del costat.
Si no hi ha acord, malament rai. Caldria dissoldre el jurat i convocar-ne un altre de nou...
Per tant, siga com siga, no serà fins la setmana vinent que hi haurà els informes amb les conclusions de cadascuna de les quatre parts. El procés es preveu llarg, també, i ben bé podria ocupar dos dies, si no tres. A partir d'aquell moment serà l'hora de la presa de decisions per part dels jurats, que primer hauran de respondre l'objecte de veredicte que redactarà el magistrat Juan Climent, que condueix la vista. Si tot va bé, podria enllestir aquest document en un únic dia, però l'hauran de revisar les parts i introduir-hi les modificacions que el magistrat-president admeta.

Serà un cop validat definitivament aquest qüestionari tan important, que el jurat començarà a deliberar. Tenen un termini màxim de tres dies per treure'n l'aigua clara. Si s'avenen amb rapidesa (set vots dels nou integrants titulars per tal de culpabilitzar-lo i cinc dels nou per absoldre'l), hi haurà veredicte a les acaballes de la setmana pròxima. Si no, la següent. I si no hi ha la següent, malament rai. Caldria dissoldre el jurat i convocar-ne un altre de nou... A més de repetir tot el judici, amb vora un centenar de declarants inclosos.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat